x

RSS Newsfeeds

See all RSS Newsfeeds

Global Regions

Europe ( XML Feed )

May 15, 2016 3:33 PM ET

Archived: enaA.com – Izgubljeno Kraljevstvo, Putopis iz izgubljenog kraljevstva Lo na granici Nepala i Tibeta: this is a campaign to get funding for expedition to Mustang province in Nepal, the seat of the former Kingdom of Lo

iCrowdNewswire - May 15, 2016

enaA.com – Izgubljeno Kraljevstvo.

Putopis iz izgubljenog kraljevstva Lo na granici Nepala i Tibeta!

 

enaA.com

presents

The Lost Kingdom/Izgubljeno kraljevstvo

There is a summary in English at the very bottom of this page. Hvala Hrvoje Hafner “haf-o-matic” na trudu oko videa, hvala Yeti Expedition na ustupanju video zapisa iz pokrajine Mustang. Hvala Duško Korlat na glazbi…

Dolaskom glavnog sponzora – mrežne trgovine enaA.com – službeno ime kampanje je: enaA.com – Izgubljeno kraljevstvo!

 

Dakle!

Riječ je o kraljevstvu Lo, u današnjem Nepalu, u pokrajini Mustang.

Dakle plan je otići u Mustang, popeti se – malo džipom, malo pješke, a malo klatareći se na magarcu – do grada Lo Manthang, prepričati najzanimljivija opažanja i ispucati hrpu fotografija.

Primjetit ćete da su dijelovi teksta koji nisu specifično vezani za Mustang slični kao i za lanjsku, vrlo uspješnu kampanju za Pamirski trakt, jer osnovna ideja je ista – otići negdje, u neku rupu svijeta za koju je malo tko čuo, i složiti putopis bogat jakim fotografijama (to zovem “fotopis”).

Kakva je priča s tim “izgubljenim kraljevstvom” Lo?

Kao prvo, Izgubljeno kraljevstvo ili Lost Kingdom jednostavno sjajno zvuči, podsjeća na Indianu Jonesa, Svena Hedina, Warrena Langdona, braću Seljan, na neku poštenu i pamtljivu avanturu. Osim toga je i – istinito. Nepal je bio kraljevstvo stoljećima (više nije, ali o tome malo kasnije).

Jedna od provincija Nepala zove se Mustang – nema veze s američkim divljim konjima niti Ford Mustangom. Mustang je samo jedna, zapadnjacima najlakša, traskripcija imena provincije.

 

Mustang je po svemu različit od ostatka Nepala. Za početak, nalazi se u sjeni Himalaja pa ga ne zahvaća monsun. Za razliku od ostatka Nepala, Mustang je suh, nije zelen a niti pokriven snijegom. Kao drugo, Mustang je etnički i kulturološki bliži Tibetu, s kojim graniči na sjeveru, nego Nepalu. Neki putnici koji su bili na “pravom” Tibetu, kažu da su tibetansku kulturu najsnažnije osjetili baš u Mustangu.

I treće, Mustang je do pred svega nekoliko godina bio polu-nezavisno kraljevstvo Lo. I sam Nepal je bio kraljevstvo. Lo-Mustang imao je vlastitog kralja, koji je bio potčinjen nepalskom. Ovo nije neobično u kraljevskim odnosima. Kako je Nepal hendlao sve, pa i vanjsku politiku, minijaturno, izolirano, među planine zametnuto kraljevstvo Lo nije bilo nikakav međunarodni faktor.

A onda se desilo – što?

2008 u Nepalu je ukinuta kraljevina, i država je postala republika. Ovo je za Nepal bio big deal. Duga priča, da ne idemo previše u detalje – bit će vremena kasnije u priči kad krene putopis – kraljevstvo je u Nepalu abolirano 2008, a nestankom kraljevstva u samom Nepalu, nestalo je i ono u Lo-Mustangu. Otud naziv kampanje – Izgubljeno kraljevstvo, Lost Kingdom.

I zaista je Lost Kingdom!

Naime, do Loa je moguće doći samo jednim putem, s juga, dolinom rijeke Kali Gandaki. Kanjon te rijeke po nekim kriterijima najdublji je kanjon na svijetu. Doduše, pitanje je kako točno definirati kanjon. Na engleskom se razlikuju termini canyon i gorge, iako se kod nas oba, koliko znam, prevode kao kanjon. Možda bi gorge trebao biti usjek? Kali Gandaki nema klasični kanjon nego “gorge”, dakle usjek.

Dolinu rijeke Kali Gandaki s lijeve, zapadne strane, omeđuje čuveni vrh Dhaulagiri, a s desne još čuvenija Annapurna. Oba su vrha iznad 8.000 metara, Dhaulagiri je viši, ali je Annapurna poznatija, ili da kažemo – zloglasnija. Annapurna od svih vrhova Himalaje ima najgoru statistiku u postotku smrtnosti penjača.

No, nema brige – namjera nije penjanje niti na Dhaulagiri niti na Annapurnu, već prolaz dolinom između tih dvaju vrhova na sjever, prema kraljevstvu Lo. Dakle pokrajina se zove Mustang, a izgubljeno kraljevstvo koje zauzima dio pokrajine (tzv Gornji Mustang) se zove Lo. Kad želim objediniti oba pojma pišem Lo-Mustang.

Narod Loa zove se Loba. Lo je Lo, a ba znači – narod. Dakle – narod Loa. Etnički, jezično i kulturološki su praktično Tibetanci, kako već rekoh.

Nakon leta za Katmandu, truckanja do Pokare i bauljanja do Jomsoma, iz tog grada kreće završni dio ekpedicije prema naselju Lo Manthang, glavnom gradu Loa, na visini od oko 4.000 metara – visina slična Pamiru lani. Da pravo kažem, nisam lud ni za hodanjem a još manje za planinarenjem. Zanimaju me PRIČE i FOTOGRAFIJE. Stoga je meni osobno najdraži način putovanja unajmljeni Land Cruiser, Pajero ili UAZ, ali ovaj put to neće biti posve moguće.

Lo-Mustang jednostavno nema cesta. Iako će se dio puta nadam se, pokriti terencem ili čak ponijem (mali tibetanski konji, poniji), neke dijelove morat ćemo pješačiti.

Tko smo to mi? Kao i lani na uspješnu ekspediciju na Pamir, planiram ići s Francoisom, frendom iz Francuske. Ako Francois bude morao odustati – idem sam ili u nekoj drugoj kombinaciji. Francois je inače super lik, lani je bio odličan partner, svakako bi volio ići s njim, stvari bi bile nekoliko puta lakše (uglavnom psihološki). Ovo smo ja i Francois u Kirgistanu, s tradicionalnim kirgiskim kapama.

 

Što ljudi kažu?

Ne znam jeste li pratili lanjsku kampanju na Pamir, organiziranu po sličnim principima. Čitateljima se vrlo svidjela. Ovdje je samo kraći pregled njihovih komentara, bez navođenja imena:

Kao i uvijek – big support! Fasciniras determinacijom.

Inače zanimljivo nam pišeš, hoćemo još. Ja to naglas čitam ukućanima. Kao dokumentarac

Da je jednostavno ne bi bilo zanimljivo. Ovako možda ispadne i kakav epski deseterac od svega toga, koji će se prenositi s koljena na koljeno, uz gusle i to…

jel nosis kakvo hladno oruzje sa sobom?

Inače, predobra je slika, pogled vam je super iz ovog loungea

Yebote koja vukoyebina! a opet guštam uz pićence na terasi u ovu ljetnu noć čitat vaše priče

Luđaja!

Sjajna fotka. Onaj vrh lijevo gore budi radoznalost.

wallpaper country

pa ti brže pišeš nego što ja uspijem pratit! Bravo.

Sjajna fotka, a nebo čarobno…

kakav krajolik!

Koji dozivljaji. I sjajni opisi – kao da smo tamo.

S nestrpljenjem čekamo nastavak

Oleg ne bih te htio (naročito tebe) previše hvaliti da se ne umisliš, ali ova serija tekstova ti je jebeno dobra. Keep it up.

Tu kaj god uslikas sve izgleda fenomenalno!

Planine kao da su barsunom presvucene, super izgleda

Pa ovo postaje edukativni serijal Lijepo sam ovo pročitao i svašta naučio

Djeluje kao pejsaž u World of Tanks… Da ne znam da si tamo rekao bih da je umjetno koliko je vanzemaljski… Ovo postaje vrhunski!

Lajkam ovo. Fakat je super

Tvoji zapisi su mi omiljena ljetna literatura u kombinaciji s Don Quijoteom

Genijalnooooo

S guštom gledam svaku tvoju sliku i uživam

Prevara u rangu režiranog slijetanja na Mjesec!

Jebate patak šta je dobro ovo.

Uf, blagi nadrealizam. Izvrsna fotka, briljantna

Fotke sve ljepše i ljepše izgledaju!

mrak fotka!

Wow, jebena fotka

ubojstvo od teksta

Ovo ti je najzabavniji tekst ikad

Ovi tvoji tekstovi su prajsles

Fantastično!

Divno!

Divna fotografija

Ajme guštaaa…. ispisat ću se s grupe, ne mogu ovo više gledat

Dragi Olegže, ti si jebeni talent

Nadrealno

čoeče….kodasinanekojdrugojplaneti

Sjajan serijal fotki. Prekrasan krajolik

Ovo je neka druga planeta

Oleže, ovo je jedna od najboljih (iako su sve koje ti okineš bolje od top-topova najboljih (ne uvlačim se))- definitivno se osjeti neka druga energija, neki drugi svijet….jel to uopće na ovoj planeti zvanoj Zemlja?

ne znam koji sam se put već danas vratila na ovu sliku. zen. čisti zen.

nestvarno divna fotografija

Koje ludilo! Kao da citam neki novi scenarij brace Coen u stilu new western-a

fotka je..nadrealna!

k’o pravi Dalmatinac, sve bolji što ti je lošije.

Meni je ova fotka moto monumentna!

stvarno pratim s nevjerovatnim isčekivanjima tvoj svaki post. Valjda kao nekad izvještaje o Neil Armstrongu. Dojam nestvarnosti je, pretpostavljam, vrlo sličan. Tako dalek od naše svakodnevnice i vlastitih iskustava

Please take my money (citaj: hocu iducu kampanju)

Olegže meni je to bio super putopis!

Svaka čast, svake lipe je vrijedilo

Jedva čekam novu kampanju

Fala Oleg, bilo je fakat odlično! Nadam se nekom novom putopisu u budućnosti

Dakle Hrvatska do Pamira… Tko je sudjelovao i pratio, obogatio se fantastičnim fotkama i saznanjima i osjeća se, zacijelo, kao i ja nevjerojatno privilegiran.

OK SKEPTICI JESAM LI VAS UVJERIO??!! :o)

Kad se ide?

Plan je kolovoz 2016. Nitko normalan, inače, ne ide u Nepal u kolovozu, jer je tad sezona monsuna u snazi, kišno je, vlažno i bezveze. Za posjete Nepalu kolovoz je kao nama siječanj – dno sezone. Međutim, kako sam napomenuo, ovo ne važi za Mustang, ili barem ne u tolikoj mjeri, jer je ova neobična provincija u sjeni Himalaja i ne zahvaća je monsun.

Zašto biste trebali podržati ovu kampanju?

Zato što ti osobno koji ovo čitaš nećeš nikad u životu otići tamo. Ne zanima te, ne da ti se, daleko je…. IPAK, imaš priliku sudjelovati u odlasku u Izgubljeno kraljevstvo – preko ove kampanje! Neka atom tebe ipak ide tamo, atom zvan dolar, kuna, dojčmarka. Gledat ćeš fotke, postove odande i pomisiliti “i djelić mene je sad tamo u toj pripizdini”.

Ako spadaš u 1% onih koji planiraju ići, ali negdje u budućnosti, onda se opet isplati sudjelovati u kampanji jer čitat ćeš putopisne opaske pa ćeš na temelju njih bolje isplanirati svoj vlastiti put i imat ćeš kvalitetnu fotku da te podsjeća na nešto gdje si i sam bio, tj bit ćeš jednom kada i ako odeš tamo.

 

 

 

 

Što se dobije zauzvrat, šta ima od perkova?

Ovo je jednostavna kampanja i nema puno perkova.

16 doloresa – Fotopis

Za 16 dolara (popust u odnosu na Pamir lani) dobiješ putopis, sve postove i fotke koje ću stavljati kao pripremu i sa samog putovanja. Računam dosta pisati i u pripremnoj fazi, tema je zaista zanimljiva i ima materijala. Naravno, i sa samog lica mjesta ću stavljati fotke, putopisne crtice i slično. Lani s Pamira bilo je ukupno preko 200 fotki i 110.000 znakova teksta – dakle teksta za omanji roman!

Ovo s putopisom mislim riješiti vrlo jednostavno. Tko uplati 16 dolara, jednostavno ću ga dodati u posebnu zatvorenu grupu na Facebooku za ovaj projekt, i postove za one koji su pomogli kampanju učiniti vidljivima samo grupi “pomagača” da ih oni gledaju i da im osvježe dan, a drugi ne vide. Putopis i fotke neće biti Public! Publika, koja ne plati, neće ih vidjeti, osim ako ih vi, podržavatelji kampanje, ne pozovete u grupu.

Nije neka sigurnost s pet ključeva PGP-a, OIB-om i identifikacijom mrežnice, nego jednostavno, fleksibilno i za korisnika potpuno bezbolno. Kad uplatiš 16 dolara za putopis na Fejsu, više NE TREBAŠ URADITI NIŠTA, samo budi na Fejsu, imam tvoje ime i ideš na distro listu za odgovarajuće Fejs postove vezane s putopisom i to je to. Ne može lakše.

Sjedit ćeš sredinom kolovoza na Jadranu i dignuti Fejs “ajd baš da vidim šta ima” a tamo – postovi s Himalaje, neka budala gladan i smrznut u nekim vrletima. LOL! I još mora fotkati jer je obećao u kampanji. Nasmiješ se idiotu i nastaviš pržiti na suncu, pijuć koktel i gledajuć komade.

Ovaj model isti je kao za lanjsku ekspediciju na Pamir i funkcionirao je odlično. Cijena perka je niža nego lani!

50 doloresa – Fotopis F+

Isto kao fotopis, samo za one koji mogu i žele pomoći malo više! Prošli put sam u ovom rangu nudio Fotopis + pivo, ali onda se desilo sljedeće – nakon povratka kad sam ponudio ljudima da se nađemo i “odradimo” dogovoreno pivo koje im pripada, svi su u nekoj gužvi, ovo, ono, a ja sam zapravo sve s terena ispričao, i fotke stavio, već u putopisu. Tako da je to s pivom ispalo malo promašeno.

U svakom slučaju – budući da je 16 dolara zbilja sitna lova, tko želi pomoći s 50 – samo naprijed, cijenim to, ekspedicija ima velike troškove…. a što se piva tiče, lako se dogovorimo.

199 doloresa – Big Picture

Lovatori i oni koji vole umjetnost – ne znam kako će se pogledati u ogledalo ako ne uzmu ovaj jaki perk od 199 dolara… uspješni startupi, njihovi pokretači, investitori, vlasnici iPhonea, kapitalisti, neoliberali, paleoanarhisti, ljubitelji Tesli, mrzitelji Tesli, poduzetnici, saborski zastupnici, socijalisti, kriminalci…. a svih njih ima među mojim frendovima…. KGB ZNA da ovo čitate…. hehe….

 

U sklopu tog perka dobije se divna slika za staviti na zid – poput ovih koje vidite na fotografijama iznad i ispod ovog pasusa.

 

Slike s fotografija dio su mog projekta Without People – nisu s Pamira niti iz Mustanga, već samo ilustracija kako slika ovog formata, koja je dio perka, izgleda. Ovo doli je surovi neoliberal Nikša i njegova slika za Without People u gepeku.

 

Kliknite gore na tab Gallery, tamo je par primjera mojih fotografija, koje NISU iz Mustanga – logično, jer tamo tek trebam otići – ali koje vam daju neku ideju kakav krajolik očekujem i kakav tip fotografija planiram napraviti. Ovo su inače moje fotografije iz Pamira, Armenije, Kazahstana, Tajlanda, Irske, Turske, Kalifornije i Nevade (SAD), s lokacija donekle sličnih Mustangu, samo da vam da neku ideju.

499 doloresa – Neoliberal Bastard

Ovo je corporate package – imaš firmu, aute, robote, virtualne điđe, datacentre, softvere, ekstraprofite, saprofite? …aj ne škrtari, pokaži da si baja! S ovim perkom ću na lokaciju uzeti i vaše predmete, majice, proizvode, i napraviti par reklamnih slika na licu mjesta, podijeliti domorocima ili nešto slično. Paket uključuje naravno praćenje same kampanje (za koliko god ljudi unutar firme želite), sliku velikog formata za na zid i po želji reklamiranje proizvoda/kompanije na licu mjesta.

Ovo je legenda Zafar, u Dušanbeu, s majicom muzeja Marco Polo Korčula. (Zafar se čudio simbolu na majici, nikad nije vidio sidro!)

 

Ovo je profesor Tursunbay, u selu Aličur, s brendiranom busolom Marco Polo.

 

999 doloresa – Kralj Loa

Ovaj je perk dostupan samo jedan. Uključuje mogućnost imenovanja cijele ekspedicije po vašoj tvrtci, promo fotke s logićima firme uz put, zastave, majice, slikanje kraj Annapurne u majici s korporativnim logom… plus sve u ovom prethodnom perku (slika za na zid, putopis itd).

Dio skupljene love donirat ću nekoj udruzi za stradale od potresa u Nepalu, po svom odabiru!

*************************

 

Što s lovom ako ne odem?

Imam namjeru otići u Mustang kad-tad, dakle jedini realni problem koji se može dogoditi jest odgoda puta zbog nečega, nemam pojma čega. Ako se baš desi da iz bilo kojeg razloga – geopolitičkog, zdravstvenog… nikako ne mogu u Mustang… onda mogu obećati da ću sredstva po vrlo sličnom planu iskoristiti za neki sličan projekt, možda čak i zanimljiviji. Myanmar (Burma), Bolivija, Jakutija, Osetija, Transnistria, neka izgubljena, ali zanimljiva rupetina u svakom slučaju…

Isto vrijedi i ako se ne ispuni financijski cilj. Ekspedicija u Mustang vrlo je skupa. Ako se ne skupi ciljani iznos – putopis će biti s neke druge, skromnije lokacije. U svakom slučaju – bit će zanimljivo….

English summary

Hi, this is a campaign to get funding for expedition to Mustang province in Nepal, the seat of the former Kingdom of Lo. This Kingdom is no more, it was abolished along with Kingdom of Nepal itself, back in 2008.

The project is in Croatian, because I plan to go there and write travelogue in Croatian language, for my Croat readers (and others who understand Croatian). I will also post high quality photos – in fact, photos are the main motivation to go there. So, since photos do not require any translation – if you like nice photos you can support the campaign too… thanks.

 

 

Rijeka Pjanž – granica s Afganistanom

 

Find This Campaign On
Contact Information:

Oleg Mastruko

View Related News >